Vill du vara med och påverka?


av Elin Boyer

Har du plockat bär någon gång? Då har du kanske upplevt det där speciella ögonblicket när världen förändras. Efter du sett det första bäret sätter du dig på huk och plötsligt har skogen transformerats där du tidigare såg olika träd och plantor fullkomligt lyser bären som tända ljus. Nästan som om de ropar: ”Plocka mig! Här är jag!” Skogen är densamma som innan med hur du tittar på och tar in skogen och dess varelser har förändrats. Kanske kan det vara samma med naturens rättigheter? Många reagerar och menar att rättigheter är något som som bör vara förbehållet människan. Men kanske är det samma som bärplockning, om vi sätter oss på huk, ödmjuka inför annat liv, kan vårt sätt att se förändras. Bara för att vi inte såg alla bär inledningsvis betyder inte att de inte fanns. Kan det vara så att människan ingår i en väv av liv, där det finns olika varelser som har rätt att leva och fullfölja sin roll i ekosystemen?

När jag var liten brukade min mormor ta med mig till blåbärsskogen. Hon lärde mig att fråga om lov. Hon lärde mig att meddela skogens varelser, djur och knytt (småfolk), att vi människor klivit in i den så att de skulle få tid att gömma sig. Hon lärde mig att vara tacksam för bären, skogens rikedom. Min generation tillhör den som växt upp med klimatångest och en besvikelse över vuxenvärlden. Jag är den framtida generationen som drabbats av tidigare generationers agerande. Nu är jag vuxen själv. Nu är jag den som agerar för kommande generationer. Det är lätt att börja se den del av mänskligheten som deltar i den extrema miljöförstörelsen som en sjukdom på jordens kropp och vi ser att de så kallade moderna samhällssystemen inte stödjer människan i att leva liv som regenererar planetens livgivande system. När det börjar kännas hopplöst inom mig träder minnena av blåbärsskogen fram och påminner mig om något storartat i all sin enkelhet. Bär mår bra av att plockas! Det gör att det blir mer bär. Blåbärsriset är min vägvisare och lärare. Människan kan leva på ett sätt som både hon och resten av naturen mår bra av. När naturen mår bra finns en god biologisk mångfald där alla varelser kan bidra till livskraftiga ekosystem, så också människan.

I nuläget pågår ett arbete med att uppdatera ramverket för FN:s konvention om biologisk mångfald. Där skulle det vara en styrka om en skrivning om naturens rättigheter kom med. Kanske kan en sådan formulering bidra till ett annat sätt att se och leva, till glädje för både blåbärsris och människor?

Vill du vara med och påverka? Följ länken och lär dig mer om naturens rättigheter och FN:s konvention om biologisk mångfald. Länk

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.