Kampen för moder Jord och Vargens sång


Foto: Wolf Association Sweden

Allt hänger samman

Miljökris,
miljövåld,
miljömord

I Amazonas kämpar Damiana och Guaranifolket med livet som insats för rätten att leva på sitt land, för Livet, för regnskogen som skövlas för plantager.

I Australien kämpar koalorna med livet som insats, när deras hem skövlas, de söker sig till eukalyptusodlingarna där det lemlästas och slaktas av skogsavverkningsmaskiner.

I Sverige jagas de sista vargarna, jagade av hatet mot det vilda, mördade av fällor och gevär. De sista urskogarna, paradiset och ursprunget, jämnas med marken.

Moder Jord kämpar för sitt liv, för att upprätthålla Livet, för homeostas och de optimala förutsättningarna för liv på planeten Jorden, vårt enda hem.

Allt hänger samman

Jag stiger in i kapitalismens tempel, köpcentrat och dras med i ett vansinne av konsumtionshysteri, av det artificiella, av det döda, är det ångesten som driver mig eller försöker jag som alla andra dämpa ångesten, var på den stegras vid varje ny affär, varje nytt inköp, jag börjar må illa, får svårt att andas, är det ingen annan här som känner så, jag kämpar mig ut, ut i friheten, luften, kämpar mot kommersialismens krafter och min inre svaghet, ut, jag måste ut

Allt hänger samman

Jag håller hårt, klamrar mig fast vid den flerhundraåriga eken, håller i allt vad jag kan, för att återfå fotfästet, känna det verkliga, det levande, livskraften, jag viskar tyst till eken ”hjälp mig, hjälp oss” vi är döende, fast ingen hjälp finns att få, ”förlåt mig, förlåt oss”, fast ingen förlåtelse finns att få

Allt hänger samman

För första gången i mitt liv
hör jag vargen sjunga
den vackraste av sånger
För första gången
ser jag stjärnhimmelen glittra
och stjärnorna tindra
Jag ser löv i grönt, gult, rött
följa vindarna och falla till marken
Jag ser tusentals gäss lyfta mot himmelen
när havsörnen seglar in
Paradiset

Allt hänger samman

Kampen fortsätter
det här är bara början
Snart är det för sent
Ge inte upp
än står den flerhundraåriga eken kvar
Jag gråter tyst
kanske är det redan för sent

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.