Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Sånglärkevandring och ceremoni vid Livsröset

24 maj @ kl 17:30 - 20:00

Firande av

Biologiska mångfaldens dag (22 maj) som vi firar 24 maj

Till försvar för lärkornas rätt att finnas

I hundratals år har sånglärkorna troget återkommit till ängen på Ladugårdsgärde i Nationalstadsparken. De sjunger in våren för Stockholmarna, besökare, och för alla som delar Ladugårdsgärde. I maj och juni blandas deras röster med Näktergalens sång på kvällarna, och i juli när många fåglar är lite tystare ryttlar de fortfarande över ängen och sjunger sommarsång med sina klara röster. Sånglärkan är en rödlistad art, som minskat kraftigt på grund av vårt förändrade jordbruk. På Ladugårdsgärde har de haft en fristad, där de mitt i vår huvudstad har kunnat genomföra alla sina tre häckningar under hela säsongen.

2019 började festivalen Lollapalooza genomföras på Ladugårdsgärde, och markberedningen för festivalen började redan 10 juni. Sånglärkorna häckade då maskiner körde in och lade grus över ängen. De ryttlade över gärdet och sjöng över sina bon, och under dem rullade maskinerna in över ängen. Festivalen är upphandlad i fyra år till, och om den inte flyttas till efter sånglärkornas häckning, så kan det allvarligt påverka våra skönsjungande vänner i staden.

Vi uppmärksammar lärkornas rätt att finnas, och vår kärlek till platsen som vi delar med dem. Och möter dem under en vandring genom kulturlandskapets spännande historia, Djurgårdens rika fågelliv och biologiska mångfald.

Guidningarna leds av Henrik Waldenström, ornitolog, projektledare inom WWF och en av initiativtagarna bakom bildandet av kungliga Nationalstadsparken, och Jenny Rosen, idéhistoriker och natur- och kulturguide i Djurgårdens Ekolyx.

I slutet av vandringen genomför vi en ceremoni vid Livsröset på Ladugårdsgärde, som är en plats till för att hedra och minnas utrotade och hotade arter. Ceremonin består av diktläsning, sång, tal, stenläggning och en tyst minut.

Sånglärkevandringen genomförs i samarbete med Förbundet för Ekoparken.

OBS: Max 20 personer per vandring. Om det blir fullbokat 22 april och 24 maj ordnar Ekoparksförbundet fler vandringar. Vandringen är gratis.

Anmälan sker till nyhetsbrev@ekoparken.org, så att de kan säkra att grupperna blir lagom stora.

 

 

Detaljer

Datum:
24 maj
Tid:
17:30 - 20:00
Evenemang Kategori:

Arrangörer

Förbundet för EKO parken
Lodyn